Veel gestelde vragen - Voor wie is de beroepservaringperiode verplicht

Voor wie is de beroepservaringperiode verplicht?

De beroepservaringperiode is verplicht voor iedereen die zich wil laten inschrijven in het architectenregister en na 31 december 2014 afgestudeerd is aan een kwalificerende opleiding in Nederland in de architectuur, stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur of interieurarchitectuur. Pas na inschrijving in het register mag je in Nederland de titel voeren van architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect of interieurarchitect.

Ik heb een Nederlands diploma gehaald vóór 1-1-2015. Moet ik de beroepservaringperiode doen?

Bij afgestudeerden aan een kwalificerende Nederlandse opleiding in de architectuur, stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur of interieurarchitectuur geldt een overgangsrecht. Heb je vóór 1-1-2015 een kwalificerend Nederlands diploma gehaald, dan kun je een verzoek indienen om te worden ingeschreven in het register, zonder de beroepservaringperiode te doorlopen. 

Geldt de beroepservaringperiode ook voor afgestudeerden van de Academies van Bouwkunst?


Het opdoen van beroepservaring is onderdeel van het zogeheten buitenschools curriculum van de Academies van Bouwkunst. De academies hebben het buitenschools curriculum vernieuwd zodat het vergelijkbaar is met de inrichting en inhoud van de Regeling Beroepservaringperiode. Daarom is er voor studenten vanaf studiejaar 2014 vrijstelling voor de beroepservaringperiode.

Ik heb een diploma gehaald in het buitenland. Moet ik de beroepservaringperiode doen voordat ik kan worden ingeschreven?

Als je met een buitenlands diploma in Nederland wilt worden ingeschreven in het architectenregister kan het doorlopen van de beroepservaringperiode voor jou ook verplicht zijn. Maar er zijn allerlei zaken van belang: in welke discipline ben je afgestudeerd, in welk land, wat zijn de beroepskwalificaties in het land waar je je (master)diploma hebt gehaald. Mogelijk heb je al een vergelijkbare beroepservaringperiode in het buitenland gedaan. Het beste mail je een duidelijke omschrijving van jouw situatie naar info@architectenregister.nl. Je ontvangt dan bericht of inschrijving mogelijk is, of daar voorwaarden voor zijn zoals de beroepservaringperiode en of er nog andere aanvullende kosten aan verbonden zijn.

Bureau Architectenregister
Nassauplein 24
2585 EC Den Haag

Bezoek alleen op afspraak